Lucas

Dr. Jakob van Bruggen

Het evangelie als voorgeschiedenis

Met deze commentaar op het Evangelie naar Lucas sluit de auteur de behandeling van de zogenoemde synoptische evangeliën af.
Het evangelie van Lucas is een beeldend boek. Vele schilders hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door dit evangelie. Zoals musici uit Matteüs de diepe klanken hebben opgevangen voor hun passiemuziek, zo hebben schilders bij Lucas de voorstellingen en de kleuren gevonden voor hun talloze schilderijen. Dat is geen wonder: waar kan een kunstenaar, die zich een voorstelling van de werkelijkheid probeert te vormen, beter terecht dan bij een vertellend historicus als Lucas?

En historicus ís Lucas. Zo stelt hij zichzelf voor in de proloog bij zijn evangelie: hij is de overgeleverde verhalen over Jezus nagegaan en heeft op grond van zijn bronnenonderzoek deze geschiedenis met frisse tinten opnieuw geschilderd. Zo wil hij zekerheid geven aan de vooraanstaande Teofilus, die in het christendom zeer geïnteresseerd was geraakt. Lucas’ onderzoeksverslag bevestigt de historische waarheid van het vertelde evangelie over Jezus van Nazaret.

PRIJS: € 39,99
Verzendboekhandel Wever Van Wijnen, Zilverstraat 4, 8801 KC Franeker, 0517-393147, verzendboekhandel@wevervanwijnen.nl, www.wevervanwijnen.nl.